Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

"Ellerde Hayat Bulan Ağaçlar" İsimli Yatık ve Çalka Projesi

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından 2013 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programına Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Ellerde Hayat Bulan Ağaçlar” ismiyle bir proje hazırlanmıştır. Proje Dursunbey Belediyesi ve Dursunbey Halk Eğitim Merkezi ortaklığında ve Dursunbey Orman İlçe İşletme Müdürlüğü, Dursunbey Araştırma-Eğitim ve Turizm Derneği, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti ve Dursunbey Meslek Yüksekokulunun iştiraki ile sürdürülmesi planlanmıştır. 20 Mayıs 2013 tarihinde Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile GMKA tarafından imzalanan sözleşme 6 aylık bir süreyi kapsamakta olup 21 Kasım 2013 tarihinde sona erecektir.
-Bu amaçlara ulaşabilmek için Yatık ve Çalkalara merhaba diyelim başlıklı 02 Haziran 2013 tarihinde Dursunbey 5.Yayla Şenliklerinde açılış toplantısı yapılmıştır.
-Söz konusu proje kapsamında 18-24 yaş grubundan 8 bayan ve 12 erkek olmak üzere 20 adet kursiyere yatık ve çalka konusunda mesleki eğitim verilmiş ve 5 yıl içinde 100 kişiye bu sanatı öğretmek hedeflenmiştir. Eğitim sonucunda yöreye özgü yatık ve çalkaların üretimlerinin arttırılarak hem unutulmaya yüz tutmasına engel olmak hem de Dursunbey İlçesi için bir gelir kaynağı olarak varlığını sürdürmesi sağlanmıştır.
-Dursunbey’den Balıkesir’e başlıklı 40 kişilik turizm esaslı teknik gezi düzenlenmiştir.
-Proje faaliyetlerinden olan Logo çalışması yapılmış, proje tanıtımına yardımcı olacak broşür, kitapçık, afiş, hediyelik eşya ve çıkartmalar hazırlanarak dağıtımları yapılmıştır.
-“İşte ağaçların hayat bulduğu eller etkinliği” ile kurs sonucunda ortaya çıkan 100 adet eser Balıkesirde sergilenmiştir. www.dursunbeyhediyesepeti.com.tr adresli e-ticaret sitesi Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenmişş olup yayına verilmiştir. Proje belgeseli hazırlanmıştır.
- 81 İlimize Anahtarlık, broşür, kitapçık, ve çıkartmalar' dan oluşan tanıtım kitleri gönderilerek projenin ulusal anlamda tanıtımı yapılmıştır.
Proje, Dursunbey İlçesinde uzun vadede girişimcilik ruhunu canlandırmak, kişilerin yaşam kalitelerini yükseltmek ve toplumun dezavantajlı olarak belirlenen kesiminden işsiz gençler ve kadınlar için yeni bir iş kolu oluşturmak suretiyle işsizlik oranının azalmasına, nitelikli iş gücüne ve markalaşmaya katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Kısa vadede ise; Dursunbey İlçesinde, örgün eğitimden yoksun kalmış ya da eğitimini yarıda bırakmış kişilere mesleki eğitim verilerek istihdamın artmasını sağlamak ve işgücü farkındalığını oluşturmak hedeflenmiştir..