06 Mayıs günü Bigadiç Belediyesi’nce düzenlenen “Bigadiç 5. Et ve Süt Festivali” etkinliğinde “Hıdrellez Kültür-Bahar Bayramı” kutlamaları da gerçekleştirildi.
İl Kültür ve Turizm Müdür Mustafa Çaltı’nın “Hıdırellez Kültür-Bahar Bayramı” Mesajı; Hıdırellez, baharla birlikte; vücut bulan, taze hayatın; simgesidir. Hıdırellez, yaşama bağlılığın ve doğanın; canlanmasının simgesidir. Yaşama bağlılığının uyanışı ve doğaya açılışın; bayramıdır. Baharın gelişi, doğanın; yeşillenmesi, canlanışın; kutlanması, kışın soğuk günlerinden sonra; insanlar arasında bir canlılığın oluşması, uyuşukluğun atılması için; şenlik yapılmaktadır.
Rivayete göre;
Hızır ve İlyas, her yıl; 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece, bir gül ağacının; dibinde veya bir su kenarında; buluşur. Hızır ve İlyas; bolluk, bereket dağıtıp, insanların dileklerini; yerine getirir. Hıdırellez günü, evler; temizlenir. Yeni kıyafetler giyilir. Bütün bu hazırlıklar, Hızır'a(a.s); rastlamak içindir.
Hızır(a.s), yeryüzünde; gezindiği yerlere ve dokunduğu her şeye; feyiz ve bereket bahşeder. Bu nedenle, Anadolu'da; 5 Mayıs gecesi kilerlerin, yiyecek kaplarının ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Gül ağaçlarının dibine; dilekler çizilir. Hıdırellez sabahı, güneşle birlikte; evlere bereket doğar. Doğanın ve tüm canlıların uyanmasıyla; şifa ve sağlık bulmak, nazardan korunmak, sıkıntılardan kurtulmak için; ateş üzerinden atlanır. Evlere; söğüt dalları asılır ve yumurtalar boyanır. Salıncakta sallanılır ve niyet çömlekleri hazırlanır. Maniler söylenir. Bu kutlu bahar günü, daima; ağaçlık alanlarda veya su kenarlarında; neşe ve coşkuyla kutlanır.
Halk Edebiyatimızda da;
"Hızır mısın mübarek?",
'Hızır gibi yetişti.'
"Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez."
“Her geceyi; kadir, her geleni; Hızır bil.” gibi.. Destanlardan efsanelere, masallardan aşık edebiyatı ürünlerine dek birçok sözlü anlatıda da karşımıza çıkan Hızır motifi, Türk toplumunun yerini göstermesi bakımından önemlidir.
Hızır ve İlyas Peygamberlerin, her yıl; 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece, bir su kaynağı yakınında; yüksekçe bir tepede (hıdırlık) buluşarak ve göğün en yüce katına seyahat ettiklerini anlatan Kutlu, şu bilgileri verdi: " Bu mitolojik buluşma, rastlantı sırasında ve sonrasında; iyi şeyler gerçekleşir. Doğa yenilenir. Yiyecek, içecek ve benzeri ürünlerde bolluk görülür. Hastalık ve sakatlık gibi rahatsızlıklar savuşturulur. Bu buluşma gününde, beklenen;Hızır'dır(a.s). Hızır'dan(a.s); sağlık dağıtması, uğur, bereket getirmesi, kısmet ve talihi açması, mal ve servet kazandırması dilenir. Bunun için, Hıdırellez'de gerçekleştirilenlerin hepsi; sonuçta dilek ve isteklerin yerine gelmesi için izlenen stratejinin bir ürünüdür."
6 Mayıs’ta kutladığımız Hıdırellez Bayramı, geçmişle gelecek arasında; bir köprü vazifesi görerek, birlikteliğimizi ve beraberliğimizi; güçlendirmektedir. Hıdırellez Bayramı’nızı tebrik ediyorum. Yurdumuz ve İslam Alemi için; Dostluğa kardeşliğe, birlik beraberliğe ve hayırlara; vesile olmasını, temenni ediyorum.
Her işiniz Gü'le güle olsun. Allah (c.c) yâr ve yardımcınız olsun. Allah'a(c.c) Emanet Olunuz.