Potansiyel yerli ve yabancı yatırımcılara, Balıkesir’in sunduğu fırsatları Balıkesir’de faaliyet yatırım yapmış yatırımcıların deneyimlerinden de faydalanarak tanıtma hedefine sahip Balıkesir Yatırım Günleri, yatırım ortaklıkları için uygun zemin oluşturmak hedefiyle 9-10 Mayıs tarihleri arasında Edremit-Güre Ramada Resort Kazdağları Thermal & SPA’ da gerçekleştirildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) sahipliğinde; Balıkesir Valiliği, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Odası desteği ile gerçekleşen etkinlik kapmasında ilk gün tarım ve gıda, sanayi, yenilenebilir enerji ve maden; ikinci gün ise turizm oturumları ile gerçekleşti. Bu alanlara yatırım yapmış önemli firmaların temsilcilerinin yer aldığı panellerde ekonomi alanında güçlü gazeteciler de moderatör olarak yer aldı. Organizasyondaki oturumlarda, Balıkesir’in yatırımcılara sunduğu avantajlar tanıtıldı. Oluşturulan birebir görüşme salonlarında yatırıma uygun alanlarıyla 7 OSB temsilcisi ve milli emlak, devlet destekleri veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, KOSGEB, TKDK, KGF gibi kurumların temsilcileri ile izin ve ruhsat süreçlerinde görüş alan kurum temsilcileri bu konularda yatırım ortamına ilişkin soruları yanıtladı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB) ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ev sahipliğinde, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Odası katkılarıyla ilk defa düzenlenen etkinlik kapsamında açılış konuşmasını gerçekleştiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu; Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Balıkesir’den geçmesinin, 19 Mart Köprüsü’nün yine Balıkesir’de Kuzey Marmara Otoyolu ile birleşmesinin ve Çandarlı Limanı yatırımının mevcut potansiyel için çok önemli çıktılar ve projeler olduğunu altını çizdi: “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümetinin destekleri ve yatırımları neticesinde Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Çandarlı Limanı, meyvelerini verdi, vermeye devam ediyor. Yanı sıra, TCDD’nin Türkiye’nin 17 noktasında kuracağı lojistik üslerin ilki Balıkesir’de kuruldu. Yine, TCDD’ye entegre 7 limandan biri Balıkesir’de bulunuyor. Mevcut hali dolan Balıkesir OSB’yi 1,5 kat daha büyütüyoruz. Yanı sıra, ağır metal ve makine odaklı bir OSB kurduk. Böylece savunma sanayisi alanında önemli yatırımların Balıkesir’e yapılacağına inanıyorum. Üçü Avrupa’da olmak üzere dünyada sadece 9 tane bulunan orta ve yüksek gerilim güç laboratuvarlarının 10’uncusunu Bandırmaya kuruyoruz. Bugün, 22 şirketin Balıkesir’e yatırım yapmak için sırada olduğunu paylaşmak isterim. Bu şirketlerimiz Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yer alıyor. Balıkesir, uyuyan bir devdi ve uyandı. Bu noktada desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a ve Hükümetimize teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Kafaoğlu ardından söz alan Balıkesir Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay, şehrin insanlarının iyi niyetli ve çalışkanlığına dikkat çekti: “Yatırımın bir yere yapılabilmesi için ihtiyacı olan her türlü nedenin Balıkesir’de bulabilirsiniz. Mesela, kara, hava ya da deniz üzerinden ulaşım imkanlarının en az ikisine sahip olmalı bu bölge. Balıkesir’de bunların üçü de mevcut. Alt yapı ile ilgili herhangi bir sıkıntı olmaması lazım. Bu konuda güçlü bir alt yapımız mevcut. Yatırımcımızı çekerken doğamızı korumayı ihmal etmiyoruz. Katı atık ile ilgili Büyükşehir Belediyemizin milyon liralık bir yatırımı söz konusu. Hedefimiz bürokrasinin ‘hayır’ ile başlayan cümlesinden yatırımcılarımızı ve potansiyel yatırımcılarımızı kurtarmak. Yönetim anlayışımız budur. Ve böyle de devam edecektir. Yanı sıra, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’mızın da yatırımcıların önün açma konusunda oldukça maharetli olduğunu belirtmek isterim.” diyerek konuşmasına son verdi.
Açılış konuşmaları ardından potansiyel sanayi yatırımcılarına yönelik gerçekleştirilen ilk paneli Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni ve Yeni Şafak Köşe Yazarı Hasan Öztürk gerçekleştirdi.
Bölgenin alt yapı anlamında muadillerinden daha iyi bir OSB alt yapısına sahip olduğu belirten Kale Grubu Balıkesir Yatırım Direktörü Bahadır Kayan, önümüzdeki 15 yıllık zaman dilimde Marmara Denizi etrafındaki nüfusu 15 ila 20 milyon daha artmasının öngörüldüğünü paylaştı: “Çanakkale ve Balıkesir ile ilgili şehir planlamacılarla gerçekleştirdiğimiz projeksiyonda nüfus hareketliliği ve endüstriyel gelişmeleri de göz önünde bulundurduk. Marmara Denizi etrafında artacak nüfusu, İstanbul kaldıramaz. Global trend göçün, küçük ölçekli nüfusa ait şehirlere doğru yönelmesi. Yeni yasam biçiminde büyük merkezlerden herkesin kaçtığını göreceğiz. Bölge de bu kaçış noktalarından birisi olacak.”
Ulaşım ve lojistik imkanların bölge sanayisinin gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu altını çizen Sem Mobilya A.S. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orgun Türkoğlu, “Balıkesir istihdam anlamında da uygun bir bölge. Bu nedenle yatırımımızı bu bölgeye gerçekleştirdik. Bu unsuru tetikleyen bir diğer etken ise gelişmiş sanayi şehirlerine göre Balıkesir’in imkanlarının daha fazla olması,” dedi.
EKOSinerji Kalite ve Servis Koordinatörü Mehmet İzzet Güray ise, Balıkesir’in ulaşım, doğa, çevre gibi konularda yasam kolaylığı sunduğunun altını çizdi: “Balıkesir’deki OSB yöneticileri ile rahat ve hızlı temas kuruyoruz. Bu yatırımcı ve bölgedeki her sanayici için çok önemli bir sans. Ayrıca Balıkesir’deki kadınlarımızın çok çalışkan olduğunu özellikle belirtmek isterim.”
Sanayi bölgelerinde kadınların üç vardiya çalışmasının önemine vurgu yapan Diniz Adient Genel Müdürü Mükremin Eraslan, “Sanayide çalışmak isteyen pırıl pırıl kadınlarımıza aileleri bölgemizde destek veriyorlar. Kadın istihdamı açısından önemli bir fırsat. Biz de Balıkesir’in tüm imkanlarını değerlendirerek mevcut istihdamımızı 600 kişi, artıracağız ve yıl sonuna kadar 30 bin m2’lik ek yatırım gerçekleştireceğiz,” dedi.
Çağsan Merdiven Genel Müdürü Nafiz Özatalay, bölgenin alt yapı olanaklarının önemi dikkat çekmesinin yanı sıra devletin yeni yatırımlar ve yatırım fırsatları ile sanayicilerin ufkunu açmaya devam ettiğini söyledi.
Oturumda son olarak söz alan Manisa OSB Merkez Genel Müdürü Mesut Eralp, OSB yönetimi olarak başarılarının sırrının yönetim olarak kolektif hareket edip hızlı çözüm bulmakta olduğunu altını çizdi: “Yönetimimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız, Valimiz, Sanayi Odası Başkanımız da yer alıyor. Böylece yatırımcımızın, sanayicimizin önünü daha hızlı açacak sonuçlar elde ediyor, kararlar alıyoruz. Yapıcı davranarak sorunları çok daha hızlı çözüyoruz. Sadece alt yapıyı güçlendiren, projeleri inceleyen ay da yolları inceleyen bir Bölge Müdürlüğü değiliz. Sanayinin alt baslığında yer alan tüm argümanlara dokunuyoruz. Mesleki eğitim ve lojistik çözümleri bu baslıklar arasında yer alan faaliyet alanlarımızdan.” diye konuştu.
Türkiye’nin kısa, orta ve uzun vadeli stratejik hedefleri doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümetinin çalışmaları neticesinde yeni yatırım merkezlerinden biri olarak belirlenen Balıkesir’in turizm alanındaki yatırım potansiyelleri ve fırsatlar, Balıkesir Yatırım Günleri’nin ikinci ve son gününde de masaya yatırıldı. Etkinliğin son gününde her iki oturumun da moderatörlüğünü Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak üstlendi.
Oturumlar başlamadan önce konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zekai Kafaoğlu, “Balıkesir’imizin tanıtımı için yurt içinden ve yurt dışından sosyal medya fenomenlerini şehrimize getirerek, değerlerimizin tanıtımı için kendileri ile is birliği yapacağız,” sözleri ile ilin imkanlarının tanıtımı için gerekli adımları atmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Balıkesir Yatırım Günleri kapsamında çok önemli konuların gündeme geldiğini belirten Balıkesir İl Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir’in Türkiye’nin ilk planlı turizm hareketinin başladığı bölge olduğunu hatırlattı: “Bölge, tarihin efsaneleri ile de ünlü. İstanbul’un fethi sırasında İstanbul’a karadan sürdürülen gemilerin ağaçları Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan Tahtacı Türkmenleri aracılığı ile hazırlanıyor. Mitlerle birlikte tüm değerlerimizi, 12 ay sürdürülebilir turizm imkanları ile birleştirmeliyiz. Sürdürülebilir turizm için de termal ve sağlık turizmine önem vermeliyiz.” diye konuştu.
Türkiye Kaplıcalar Birliği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Birol Demir, 1960’lardan bu yana içinde olduğu turizm sektöründe kaplıcaların önemine dikkat çekti: “İstanbul ve İzmir’in sanayi gelişimini takiben yaşadığı sıkıntıların aynısını Balıkesir’in yaşamaması gerekiyor. Yakın dönem ya da Antik Çağ destanlarını Balıkesir’in turizmi için değerlendirmeliyiz. Termal sağlık turizmi de değerlendirilmeli. Bu alanda Balıkesir hem iç pazarda hem de dış pazarda rol model olabilir. Yanı sıra, devletin sağlık turizminde özel sağlık sistemi ile birlikte başrolde olması gerektiğini düşünüyorum.”
Körfez turisti için serin iklim tercih sebebi
Türkiye Kaplıcalar Birliği Başkan Yardımcısı Aslan Tan ise gerçekleştirilen toplantıların daha hızlı sonuç alabilmek adına çözüm, sonuç odaklı ilerlemesi gerektiğini vurguladı: “Küçükköy’de aldığımız jeotermal işletme ruhsatı vesilesi ile bir yatırımcı olarak Balıkesir’deyim. Sedef, egzama dahil birçok hastalığa deva olabilecek, içilebilir bir kaynak üzerine yatırımımı yaptım. Temel hedefimiz her alanda olduğu gibi nitelikli kaplıca turizm alanı yaratmak. Japonya’da yılda 100 milyar dolar, Almanya ise yılda 85 milyar Euro sadece kaplıca turizminden gelir elde ediyor. Ülkemizin de yatırımcıların sorunlarını daha hızlı bir şekilde çözüme ulaştırarak, kısa zamanda bu seviyelere gelmesi uzak değil.”
Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Güney Bölge Marmara Koordinatörü Kemal Küçükyılmaz turizmde memnuniyetin önemine dikkat çekerek, “Turistleri memnun edeceksiniz ki, sürdürülebilir bir turizm bölgesi olabilesiniz. Sağlık turizmine yönelik potansiyelimiz oldukça güçlü. Unutmamamız gerekir ki insan sağlığına yatırım muhakkak geri dönüyor,” dedi.
Al Ajaji Turizm Genel Müdürü Eser Serbest ise Trabzon’un Körfez Bölgesi’nden yıllık 300 bine yakın turist potansiyeli olduğunun altını çizdi: “Bu ilginin önemli noktalarından biri ortak kültür, diğeri ise coğrafi yakınlık. Uçakla 3 saat 10 dakikalık bir uçuş sonrasında tatil yapacağı noktaya geliyor. Yanı sıra, indikten sonra da 20 dakikalık bir mesafe ardından konaklayacağı evinde ya da otelinde. Bu mesafe avantajını iklim avantajı ile destekleyelim. Bölgenin serin havası da Körfez turisti önemli bir avantaj.”
Günün ikinci ve son oturumunda ise ilk olarak söz alan Ramada Resort Kazdağları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öngen, yatırımcının iradesinin öneminin yanı sıra, yatırıma yön verecek bürokrasinin iradesinin de önemine vurgu yaparken; turizmin global anlamda en çok para kazanılan sektörlerden biri olduğunun altını çizen Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “Turizmi deniz, kum, güneş algısından daha yeni yeni çıktı. Aslında biz Evliya Çelebi’yi unutmuştuk: ‘Seyahat et, sıhhat et’. Coğrafyacıyım. Tabiat ve kültürü bilmeden insana iyi hizmet edilemeyeceğini düşünürüm. Termal değerlerimizi Ege Üniversitesi ile çalışmalarımız neticesinde değerlendirmeye başladık. Bugün Sındırgı, Balıkesir ve Türkiye için bir termal turizm merkezlerinden biri oldu,” sözleri ile bölgede termal turizm için atılan adımları özetledi.