Nevruz Bayramı ve 21 Mart Dünya Ormancılık Günü Balıkesir Üniversitesi’nde düzenlenen törenle kutlandı. “BAÜN” Çağış Kampüsü’nde bulunan Tıp Fakültesi bahçesinde düzenlenen etkinlikte günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, şiirler okundu, halk oyunları gösterileri sunuldu ve fidan dikimi gerçekleştirildi. Tören sonunda katılımcılara pilav ve lokma ikram edildi.
Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından “BAÜN” Çağış Kampüsü’nde bulunan Tıp Fakültesi bahçesinde düzenlenen Törenlere Vali Ersin YAZICI, İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa ÇALTI törende yaptığı konuşmasında:
“Bugün Nevruz Bayramı’mızla birlikte Dünya Ormancılık Günü’nü de kutluyoruz, hayırlı olsun.
Nevruz; bolluk ve bereket günlerinin karşılandığı, insan ve tabiat arasındaki ilişkinin pekiştirildiği gündür. Uzun ve zorlu bir kışın ardından gelen bahar, sıkıntıların geçeceğini, acıların biteceğini vaad ediyor. 21 Mart’a denk gelen yeni gün anlamına gelen bu tarihe Nevruz diyoruz.
Çok geniş bir coğrafyanın bayramı olan, insanlığın somut olmayan kültürel miras listesine kaydedilen Nevruz Orta Asya’dan balkanlara kadar hemen her yerde kutlanılagelmektedir.
Nevruzla ilgili çok çeşitli inanışlar vardır. Dünyanın Nevruzda yaratıldığı, İlk insan olan Adem’in çamurunun o gün karıldığı, Nuh’un o gün yere ayak bastığı, Yusuf’un o gün kuyudan kurtarıldığı,... gibi daha nice inanışlar vardır, ancak bunların içinde en güçlü olanı Türklerin 400 yıl sonra Ergenekon’dan çıkıp tekrar 21 Mart günü tarih sahnesine çıktıkları gün oluşu inancıdır.
Nevruz’un bugün yaşayan bizleri asıl ilgilendiren tarafı Selçuklular’dan başlıyor olmasıdır. Selçuklu Sultanı Celaleddin Melikşah’ın zamanında bir takvim yapılmıştır, bu güneş takvimidir. Güneş sistemine göre düzenlenen bu ilk takvim Melikşah’ın zamanında, devletin emriyle alimler tarafından yapılmıştır. Devlet işleri için yapılan bu takvim bugünkü kullandığımız takvim gibidir. Avrupalılar bu takvimi bizden 4 asır sonra almışlardır. Sultan Melikşah’ın emriyle yapılan söz konusu bu takvimi 15. yüzyılda Papa alarak Avrupa’da uygulamış ve kullanmıştır. İşte o Celali Takvimi’nin başlangıcında ki birinci gün, gece ve gündüzün eşit olduğu, baharın başlangıcı kabul edilen 21 Mart’a rastlıyor. O, takvime göre 21 Mart yılın birinci günü kabul edilmiştir.
Selçuklu Türkleri’nde devlet takvimi olarak kullanılan yılın birinci günü 21 Mart, şenliklerle devlet günü olarak kutlanmıştır. O günden sonra sultanlar memleketin ileri gelenlerine hediyeler vermişler, onlar da sultanlara hediyeler getirmişler, birbirlerini kutlamışlardır. Onun için bu tarihten sonra Nevruz’a sultan kelimesi de eklenerek ‘Sultan Nevruz’ olmuştur. Bu durum Selçuklular’dan sonra Osmanlı padişahlarında da devam etmiştir. İşte gördüğünüz gibi bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak biz de Nevruz’u kutluyoruz.
Bu duygular içinde hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım.”dedi.